Witamy W CAFE NAUKA

 

Dlaczego CITTRU uruchomiło kawiarnię naukową?

Dlaczego w ogóle popularyzacja wiedzy jest potrzebna?

 

Odwołamy się do Natalie Angier, dziennikarki naukowej, publicystki New York Times:
 
 

Chcielibyśmy, aby ta radość z poznawania nauki udzieliła się wszystkim! Tylko tyle i aż tyle. Nie oznacza to jednak, że każdemu, kto chce być świadomym obywatelem, nie potrzebna jest choćby odrobina rzetelnej wiedzy, o tych zjawiskach (np. GMO, przestępczość, rozwój technologiczny, itp.), w których nauka jest na pierwszym planie. W tym aspekcie jesteśmy mniej sceptyczni niż Natalie Angier.

O Cafe Nauka: PAP Nauka w Polsce    Gazeta Wyborcza    ZDJĘCIA

genETYCZNE gry

27.05.2014
Solidna wiedza, laboratoryjne wyposażenie, kilka pomysłów na kreatywne wywoływanie zjawisk chemicznych i fizycznych w połączeniu z powszechnie znanymi produktami spożywczymi to najprostsza receptura kuchni molekularnej - nazywanej również modernistyczną. - See more at: http://www.cittru.uj.edu.pl/aktualnosci/wiadomosci/-/journal_content/56_INSTANCE_eMTcjbi17gn5/1587933/42836528#sthash.R6MqNzce.dpuf

Jakie jest współczesne oblicze genetyki: naukowe i społeczne - zapytaliśmy podczas Cafe Nauka biotechnolog prof. Jolantę Jurę oraz dr Martę Soniewicką zajmującą się bioetyką. Mimo że dziedzina ta nie bez racji uznawana jest za najbardziej rozwojową naukę XXI wieku, to jednak nie potrafi w masowej skali, tego, co sobie cczasem sobie wyobrażamy. Nie uchroni nas od większości chorób, nie spowoduje, że będziemy żyć 20-30 lat dłużej. Jeszcze nie dziś.

Już teraz budzi jednak liczne kontrowersje i prowokuje pytania, na które trzeba się przygotować np. czy można zostać adopcyjnym rodzicem, gdy badania genetyczne ujawnią, że mamy predyspozycje do poważnej choroby lub czy manipulacje genetyczne prowadzące do ulepszania możliwości człowieka nie są zbytnia ingerencją w naturalne procesy ewolucji i czy nie obrócą się przeciw gatunkowi ludzkiemu?

Słowa kluczowe: genetyka, genom, bioetyka, terapia, geny, prawo, filozofia.
 

Kuchnia molekularna ... nauka na co dzień

9.04.2014
Solidna wiedza, laboratoryjne wyposażenie, kilka pomysłów na kreatywne wywoływanie zjawisk chemicznych i fizycznych w połączeniu z powszechnie znanymi produktami spożywczymi to najprostsza receptura kuchni molekularnej - nazywanej również modernistyczną. - See more at: http://www.cittru.uj.edu.pl/aktualnosci/wiadomosci/-/journal_content/56_INSTANCE_eMTcjbi17gn5/1587933/42836528#sthash.R6MqNzce.dpuf

Solidna wiedza, laboratoryjne wyposażenie, kilka pomysłów na kreatywne wywoływanie zjawisk chemicznych i fizycznych w połączeniu z powszechnie znanymi produktami spożywczymi to najprostsza receptura kuchni molekularnej - nazywanej również modernistyczną.

Spotkanie poprowadzili eksperci thefood.pl.

Mateusz Trzeciak i Paweł Wątor - profesjonaliści z międzynarodowym doświadczeniem. Absolwenci szwedzkiej Akademii PRO oraz finaliści „Bartender of The Year" i laureaci prestiżowej nagrody ogólnopolskiego konkursu „Młody Kreator Sztuki Kulinarnej". Obecnie twórcy thefood.pl, propagatorzy kuchni modernistycznej (nazywanej także molekularną) i autorzy wielu, niezwykłych projektów molekularnych.

Słowa kluczowe: kuchnia molekularna, modernistyczna, sferyfikacja, temperatura, ciekły azot, suchy lód, sous vide.
 

Przemijanie...

26.02.2014
Jak poradzić sobie z przemijaniem w świecie, w którym zmienność jest powszechną i stałą cechą każdego dnia? Dlaczego starzenie sie, zużycie sie i odejście jest z biologicznego punktu widzenia pozytywne i dlaczego bez niego nie moglibyśmy żyć? Co po nas pozostanie za lat kilka, kilkadziesiąt i kilkaset? Odpowiedzi filozofa i biologa udzielone na to ostatnie pytanie były bardzo zbieżne: to potomstwo i nasza twórczość! A dla nas - organizatorów - to też oznaka, że w wielu odległych dziedzinach nauki znaleźć można punkty wspólne, styczne - które niosą ważne przesłania!
 
W spotkaniu wzięli udział: dr hab. Joanna Hańderek - filozof kultury z Instytutu Filozofii UJ, dr Krzysztof Guzik, biotechnolog z Wydziału Bioechmii, Biofizyki i Biotechnologii UJ oraz Monika Koperska zajmująca się chemią konserwatorską na Wydziale Chemii UJ.

Słowa kluczowe: zużycie, starość, śmierć, materiały, prztrwanie, ewolucja, kultura, społeczeństwo, świadomość
 

Zapach w świecie obrazu

19.11.2013
Pełna niezwykłych aromatów i atmosfery zachecajacej do odpoczynku i refleksji krakowska Pauza in Garden - była miejscem kolenej Cafe Nauka. Tym razem tematem spotkania były zapachy i ich znaczenie w świecie zdominowanym przez obraz.
 
W spotkaniu wzięli udział: Katarzyna Wala - antropolog kultury (Uniwersytet Wrosławski), autorka bloga Antropologia za stosowana oraz Sebastian Kołodziejczyk - filozof (Uniwersytet Jagielloński).
autorka bloga Antropologia za_stosowana. autorka bloga Antropologia za_stosowana.

Słowa kluczowe: zapach, emocje, kultura, woń, percepcja, zmysły, poznanie świata
 
 Więcej        "Im piekniej pachniemy tym chetniej z nami przebywaja" - artykuł w Gazecie Wyborczej

Atomy jak ludzie

18.07.2013
Wspaniałe letnie popłudnie. Piękny i dostojny zabytkowy dziedziniec Collegium Maius UJ. Kawa przy kawiarnianych stolikach i...świat atomów, pokazany poprzez szereg odniesień do zachowania ludzi.
Oglądaliśmy i koncert heavy-metalowy patrząc równocześnie, jak symulowany na ekranie ruch atomów układał się podobnie do szalejących w ekstazie uczestników rockowego spektaklu. Słuchaliśmy o podobieństwach w zachowaniach atomów i decyzjach ludzi głosujących w wyborach. Wyobrażalismy sobie pierwsze sekundy wszechświata i... uchylali przed lecącymi piłeczkami, które wyobrażały bombardowanie atomów... atomowymi jądrami. Działo się!
 
W spotkaniu wzięli udział: Michał Krupiński z Instytutu Fizyki Jądrowej PAN oraz Marcin Piotrowski i Krystian Sycz z Instytutu Fizyki UJ - prowadzący popularnonaukową stronę www.fiztaszki.pl

Słowa kluczowe: atomy, wszechświat, pierwiastki, fizyka, socjologia, ludzie, kondensat Bosego-Einsteina
 

Jak żyć z bakteriami i wirusami?

12.03.2013
O różnicach między bakteriami i wirusami, o ich zmienności i doskonałym przystosowaniu, o zasiedlaniu nowych środowisk, o prostocie, która jest ich siłą, o powstaniu życia, o zupie pierwotnej i biofilmie rozmawialśimy podczas kolejnego spotkania Cafe Nauka. Mowa była też o ospa party, o szczepionkach, eko-mamach, przeciwdziałaniu infekcjom, sile wirusów i bakterii w tym o potędze i pięknie gronkowca złocistego.
 
W spotkaniu wzięli udział: dr Joanna Kozieł, specjalistka w zakresie interakcji pomiędzy bakteriami i organizmem człowieka; dr Krzysztof Pyrć, wirusolog; oraz dr Tomasz Kantyka, specjalista w zakresie bakteryjnych czynników wirulencji.

Słowa kluczowe: bakterie, wirusy, ewolucja, przystosowanie, wirulencja, szczepionki i antybiotyki, mikrobiologia, promocja nauki
 

Homo Sapiens booom czy buuuum?

11.12.2012
Tematem pierwszego spotkania był człowiek podlegający ciągłym zmianom, ulepszany przez medycynę, wspierany przez nowe technologie, żyjący lepiej i dłużej. Jakie są konsekwencje tego cywilizacyjnego boomu? Przedstawiciele różnych dyscyplin naukowych próbowali spojrzeć na to zagadnienie z perspektywy biologicznej i humanistycznej. Odnosili się m.in. do kwestii jak nauka widzi rozwój umysłu ludzkiego, starali się odpowiedzieć na pytanie czy w obecnym świecie dostrzegalne są zbliżone mechanizmy przystosowawcze, jakie kierowały naszymi praprzodkami na sawannach ?
 
W spotkaniu wzięli udział: dr Szymon Drobniak z Instytutut Nauk o Środowisku UJ, Michał Kiełbiński z Zakładu Neuroanatomii UJ oraz Sidey Myoo - filozof, twórca "Academia Electronica", uniwersytetu w sieci.

Słowa kluczowe: ewolucja, Darwin, nowe technologie, mózg, przystosowanie, nowe środowisko, przyszłość, człowiek w sieci, promocja nauki